RYŻU NASZEGO POWSZEDNIEGO…

Jest jedna rzecz, która prześladuje nas tutaj na każdym kroku… Gdziekolwiek nie pójdziemy, bez względu czy będzie to zwykły dzień, jakieś święto, wesele indonezyjskie czy chińskie, jest tam RYŻ. Na okolicznych polach jeszcze niedojrzały zieleni się niczym polskie młode zboże, w sklepach schowany w wielkich 40 kg opakowaniach przypomina worki ziemniaków, a przy stole stoi wielki gar małych, białych, podłużnych ziarenek, przekrzykujących się jedno przez drugie: „wybierz mnie” (bez różnicy czy jest to śniadanie, obiad czy kolacja). Mówiąc krótko, podstawą indonezyjskiej kuchni jest RYŻ. Do smaku dodaje się najczęściej jakąś gotowaną zieleninę, a od święta wysmażone na głębokim tłuszczu mięso. Jednak naszym ulubionym elementem tutejszego menu są owocowe desery. Wiemy już jak smakuje świeża papaja, sirsak, jumbo air, arbuz, grejpfrut, mandarynka, kokos i przeróżne gatunki banana. Według nas nr 1 na liście tych owocowych rarytasów jest pisang goreng, czyli smażony banan. Jak wrócimy z Indonezji, to z pewnością zapoznamy Was z tym specjałem…
Inną rzeczą, do której wciąż nie możemy przywyknąć, jest fakt, że tutaj ze sztućców używa się tylko łyżki, ewentualnie łyżki i widelca, a na większości imprez nie ma stolików, więc je się na kolanach. Ale w sumie do zjedzenia swojej porcji RYŻU nie potrzeba nic więcej. Jednak będąc u Sióstr mamy nadzieję nie zapomnieć do czego służy nóż i jak go używać, gdyż zdarza nam się jeść „polskie” śniadania. Będąc w Atambua, zawsze odwiedzamy jedyną w mieście piekarnię, w której można dostać niesłodkie bułki. Czasem jest to miła odmiana dla żołądka nieprzyzwyczajonego do pochłaniania takich ilości RYŻU, a czasem, jak ponosi nas fantazja, na naszych talerzach można zobaczyć nowość, która być może niedługo trafi do sieci znanych fast-foodów. Przed Państwem – Riceburger!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s